Timelapse

Timelapse-fotografering er en teknikk der frekvensen som filmbilder tas med (bildehastigheten) er mye lavere enn frekvensen som brukes til å se sekvensen. Når den spilles med normal hastighet, ser det ut til at tiden går raskere og dermed forløper. For eksempel kan et bilde av en scene tas med 1 bilde per sekund, men deretter spilles av med 30 bilder per sekund; resultatet er en tilsynelatende 30 ganger hastighetsøkning. På samme måte kan film også spilles av med mye lavere hastighet enn den ble tatt, noe som bremser en ellers rask handling, som ved sakte film eller høyhastighetsfotografering.

Noen klassiske emner for timelapse-fotografering inkluderer:
  • landskap og himmelbevegelse
  • planter som vokser og blomster åpner seg
  • frukt som råtner og går ut på dato
  • utviklingen av et byggeprosjekt
  • mennesker i byen
Teknikken har blitt brukt til å fotografere folkemengder, trafikk og til og med TV. Effekten av å fotografere et motiv som forandrer seg umerkelig sakte, skaper et jevnt inntrykk av bevegelse. Et emne som endrer seg raskt, forvandles til et angrep av aktivitet.

Time-lapse photography, Wikipedia

Byggeprosjekt

Timelapse-fotografering blir mye brukt i bygg- og anleggsvirksomhet for å lage videoer som viser byggeprosesser. Prosjekter som kan ta uker eller måneder blir kortet ned til minutter og gir et godt inntrykk av arbeidet som har blitt utført. 

Eivind Aasnes bruker timelapse-kamera fra Enlaps som kobles mot mobilnettet og laster opp bilder til en skybasert tjeneste. Dette gjør det mulig å fjernovervåke byggeprosesser slik at en kan følge med på utviklingen dag for dag. Siden kameraene har stort innebygget batteri, solcellepanel og er værbestandige (IP66), så kan det nærmest plasseres hvor som helst.

Ta gjerne kontakt på telefon (993 38 352) eller e-post ([email protected]) hvis det er noe du lurer på.